my lovely friends...

to my friends with love...

orkuters.com - Orkut Image Scraps!
orkuters.com - Orkut Image Scraps!

Tuesday, August 11, 2009

semua orang sibuk dah...

Rumah Atuk dan Enek...tetap kami kunjungi walaupun dimamah usia...kini didiami oleh makcik Faridah(anak ke 4) ...nostalgia kita ni yang pernah membesar di sini...masih terngiang ngiang.

gambar Ikhsan Hari raya 2008
sibuk nye semua...
orang kita : nak sambut puasa...dah nampak raye
Mak e : cari kedai yang ada offer...beli kain untuk baju raye Pak e...anak e...sorang 3 pasang...darab 7
orang!(yang anak lima)
Pak e : terkira kira budget...duit upah baju kalau mam tak pandai jahit...main upah tailor...duit belanja
bulan puasa...silap hari bulan lebih dari hari biasa...mana tak kalau main tunjuk je...rasa semua
sedap kat bazar ramadan...duit upah langsir...cat...kereta baru???
Anak dara : panik sebab tinggal less than 10 days untuk ganti puasa...tu dia!...baru ingat belum habis ganti!...tu
pun mak e pot pet pot pet...
anak kecik : seronok puasa sebab mak masak macam - macam...hari hari menu baru...penuh meja...buka
sama-sama...meriah! mejanya!
Mak e Pak e : seronok gi Terawih...dapat buat ibadat lebih dari biasa...selalu Pak e je pegi masjid...
Taukeh : sibuk tambah item ...nak jual acuan kuih...mercun..bunga api...(sibuk cari jalan nak jual sorok2)
nak beli mercun yang power...pergi belakang kedai...tanya pelan - pelan...kat depan jual bunga
api bodoh je...mercun 'pop'
Taukeh ikan: adjust harga...sebab pasar tak berapa jalan...orang pegi pasar ramadan...( kalau kita boikot dia
orang ...tak beli kat dia orang...menagis dia orang! melayu kan ramai...tapi....)
Tukang jahit: sibuk tambah assistant...tak menag tangan...kena pasang kaki extra!
Cikgu??? : sibuk kira cuti raya berapa hari!...tapi kita orang ganti tau! susah dulu ...senang kemudian...
Adinda : sibuk tanya kekanda nak balik kampung mana??? ooo som ek...
Kekanda : relaks je...

Teringat kita zaman kecik kecik...atuk bela kita sebab sayang sangat kat cucu dia ni...ambil kita duduk ngan dia...dari darjah satu sampai darjah lima...Darjah 6 emak ambil semula duduk di Seremban...sampai kahwin...
Datuk dan nenek kita ni ughang minang...tinggal di Lenggeng.N.Sembilan.
Bila bulan puasa...kita orang mesti 'membantai'...korban lembu...buat rendangdaging ...rendang Minang...Yummy!
Seingat kita datuk yang potong daging...lepas tu buat rendang...tahan sampai sebulan...Simpan dalam bekas tembikar...tak basi awak...
Hari hari keluarkan buat lauk sahur...dengan lain lain lauk laa. Rendang ni lauk wajib...
Sayang atuk enek...Semuga Allah cucuri Rahmat ke atas mereka...dan di tempatkan bersama orang orang yang Salleh...Amin.
Mak sedara pulak...Mak lang paling sibuk....kalau nak raya...
Rumah nenek rumah papan...tapi kita orang (me and my younger aunties) kena cuci lantai...berus papan tu!...rumah bersih luar dalam...Penangan Mak Lang ku
sampah daun sehelai tak ada...tiap - tiap hari kena sapu...ish ish...kerahan tenaga betul!
Rumah nenek masa zaman tu...bersih mengerlit! bak di jilat!
Semua tu tinggal nostalgia...
Hmm...how i miss those days...




5 comments:

  1. salam,

    best nye raya..!

    dengan hingar-bingar saudara-mara,

    berkongsi cerita,

    dengan derai tawa,

    tapi kini tinggal kenangan,

    sedih pun ade..

    ;)

    salam..

    ReplyDelete
  2. Salam Cikgu.

    Terima kasih sudi berkunjung ke blog saya. Lama dah tak update, sibuk dengan kerja.

    Anyway, selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak kepada cikgu seisi keluarga, semoga hidup sentiasa diberkati.

    ReplyDelete
  3. Salam buat cahaya malam dan caturist,
    Terima kasih kerana sudi mencoretkan sesuatu...
    Semoga Ramadhan kali ini kita sambut dengan penuh keinsafan dan mendapat barakah Allah.

    ReplyDelete
  4. suasana balik kmpg ni yg dah makin kurang skg...
    org dah ramai dok bandar..
    dah tak rase suaasana balik kpmg nih..

    ReplyDelete
  5. Salam buat Chekgu BaniHassim

    Syukur dik...keluarga akak (adik beradik dSeremban dan KL tu nasib baik dah terbiasa mesti ziarah keluarga belah emak dan abah di kedua2 kampung pada 1st Raya...demi eratkan silaturrahim...

    ReplyDelete

leave me your love...