my lovely friends...

to my friends with love...

orkuters.com - Orkut Image Scraps!
orkuters.com - Orkut Image Scraps!

Tuesday, August 18, 2009

Corat coret puasa...


seronoknya bulan puasa...
  • sekolah sesi petang balik awal...sebab cikgu cikgi sibuk nak prepare bahan berbuka...konon!(padahal sibuk tunjuk -tunjuk kat bazar Ramadhan)
  • cikgi tak yah masak pagi - pagi...tapi balik kerja terus bersilat dengan periuk belanga...sampai azan dok di dapur...silap haribulan teguk air di dapur sedang suami dan anak sedap duduk di meja menjamu selera...ish lagu tu kaa ???
  • cikgu cikgi dapat control amarah...sebab takut pahala kurang...pelajar...meloncat lagu tu jugak...macam tak posa...siap peghingat cikgu "jangan marah...batai posa!' Hmmm
  • Banyak hal kat sekolah kena 'slow down'...bulan posa...tangguh bulan depan...eh ghaya!...tangguh lak lepeh ngayaa...ada kaa ???
  • Tak susah - susah kena prepare breakfast...semua orang terus pergi kerja/sekolah...secepatnya...zass!... dah pening kepala sebenarnya masa sahur...fikir macamana nak buat terbuka selera maka...
  • dapat rase macam-macam kueh...makanan yang tak pernah jumpa sebelum ramadhan...e.g 'Kalakatar' ??? makanan yang terhasil dari isi kelapa muda... 'Halua Beluluk' dari isi buah pokok Enau??? Am i right???
  • Dapat pergi Solat Terawih sama sama... husband and wife...plus siblings...Bahagia!
  • Dapat pahala lebih dengan sekecil amal...dengan izin Allah.
  • Tak de rasa takut...sebab semua syaitan iblis kena tambat! yang kita takut ialah pada manusia sesama kita sendiri...maling!
  • Anak beranak berbuka serentak bersama...sebab ada yang 'dinner'sendiri - sendiri bulan tak puasa... ramai yang berbuka di hotel berbintang2...special sikit!
Tak seronoknya bulan puasa...
  • Sekolah sesi pagi balik macam biasa...jealous ngan sesi petang...
  • cikgu cikgi tercungap nak habiskan syllabus...pelajar asyik kata...' relax la teacher...tak laghat!' ....adoiyai
  • Kena 'pegi Sabah sokmo' ...sebab pelajar *cedeh(cergas laa) lagu tu gak...Posa nyangyuk kot depa nii!
  • Tak payah buat PJ / PE...buat ringan aje indoor or ajar Kesihatan.
  • Over budget selalu...sebab mata dan selera selalu mengada lebih...lepas tu tak termakan...nafsu makan ada sikit problem...membazir selalu
  • Ibu/isteri mithali silap hari bulan bertukar jadi ibu/isteri yang disesali...mula minta macam macam yang baru...
Hazeleyed: Harap harap ambil yang baik baik ek...kita tambah amalan & pahala banyak2.

p/s Hazeleyed suka masak sendiri untuk famili...seonok tengok anak - anak makan...tapi yang tak terbuat tu ...tunjuk gak...tak menang tangan...tapi tak gamak guna kaki! hahaha



10 comments:

  1. salam. Memang dari kecil lagi semangat bulan Ramadhan tak pernah pudar. Excited semacam aja. Banyak aktiviti tambahan (amalan) boleh dilakukan dibulan Ramadhan (sambil tu dapat pahala).

    Selamat menyambut Ramadhan Al-mubarak

    ReplyDelete
  2. DrSam
    Memang bagus...kita terapkan semangat itu pada anak - anak juga anak - anak didik...
    Salam Ramadhan buat awak sekeluarga.

    ReplyDelete
  3. Apa sekalipun, Selamat Menyambut Ramadan Al-Mubarak.

    ReplyDelete
  4. Salam Ramadhan
    Dengan izin Allah...kita semua memperoleh keberkatannya.

    ReplyDelete
  5. selamat posa haz, semoga berbahgia dan gembira..

    ReplyDelete
  6. Kembara Kelana
    Terima kasih.
    Salam Ramadhan buat seisi keluarga...semuga diberkati segala amalan.

    ReplyDelete
  7. Salam
    Selamat Berpuasa ..Semoga sentiasa diberikan kudrat dan kesihatan yg baik sepjg Ramadhan ini :):)

    ReplyDelete
  8. Pn Kartini
    Terima kasih
    Didoakan Rahmat dan Kesejahteraan seisi keluarga

    ReplyDelete
  9. betul tu ..
    kadang2 tak termakan pon
    dulu masa selera tengah "tajam"
    kalo pi bazaar ramadhan
    semuanya nak beli .. hehehe
    sekarang ni dah slow sket

    semalam hanya berbuka puasa ngan
    semangkuk meehoon sup jer ..

    *

    ReplyDelete
  10. Salam uji6june
    Bagus tu
    became wiser as we aged...i presume

    ReplyDelete

leave me your love...